Haarlem – Anna-Maja Kazarian uit Den Haag is in Porec (Kroatië) Europees Kampioen schaken bij de meisjes tot en met 16 jaar geworden. De vijftienjarige Kazarian scoorde in totaal 7,5 punten uit 9 partijen en bleef de concurrentie daarmee een vol punt voor.

Kazarian had op het EK een geweldige start en ging met 7 uit 8 de slotronde in. Daarin verdedigde ze een half punt voorsprong op haar enig overgebleven concurrente, de Russische Irina Drogovoz, die ze eerder in het toernooi al had verslagen. In de slotronde kreeg Kazarian een helpende hand toegestoken van landgenote Maaike Keetman (Heerhugowaard) die de sterke Drogovoz fraai de baas bleef. Daarmee was de titel voor Kazarian binnen en kon zij met remise genoegen nemen tegen Olga Mylnikova. Keetman eindigde met 6,5 uit 9 op de gedeelde tweede plaats maar greep toch net naast de medailles.

De Europese Jeugdkampioenschappen schaken werden gehouden van 20 tot en met 30 september. In zes leeftijdscategorieën waren er zowel bij de jongens als bij de meisjes Europese titels te vergeven. Een kleine vijftig landen vaardigden hun beste jeugdspelers af naar Porec. De Nederlandse delegatie bestond in totaal uit 15 deelnemers.

Naast de fraaie prestaties van Kazarian en Keetman waren er ook topklasseringen voor Catheleijne Sanders (Rhenen) bij de meisjes tot en met 18 jaar en Robby Kevlishvili (Zoetermeer) bij de jongens tot en met 14 jaar. Sanders behoorde op papier tot de achterhoede maar verraste met 6 uit 9 vriend en vijand. Kevlishvili greep met 6,5 uit 9 net naast het brons.

Meer informatie over de Europese Jeugdkampioenschappen schaken via de officiële website: http://www.porec2015.org.

Tekst: Willy Hendriks