11951264_1200061586687229_2386168065905579805_nEen overzicht van een geslaagde opening.
Eindelijk was het zover. De stress zinderde voelbaar onder de oprichters van JST. Alhoewel we om half 9 afgesproken hadden, liep Dusty (onze penningmeester) al om kwart vóór 8 in de speellokalen van het Sint-Pietersinstituut rond. “Ik kon niet wachten”, was zijn geweldige excuus. De oprichters Tonnie (de voorzitter) en Klaas (de secretaris van de club) liepen uiterlijk onverstoorbaar rond.
Wat was er nog veel werk ! De klassen schikken, borden leggen, schaakstukken opstellen, genodigden ontvangen, … en dan spreken we nog niet over de catering. De vele, bereidwillige handen van de schaakanimatoren en van de leden van TuSK maakten licht werk. Het ging er heel gemoedelijk aan toe. De directe voorbereiding verliep vlot. De vrijwilligers verstonden elkaar.
De partners van Dusty en Tonnie verdienen een speciale vermelding. Zij droegen de eindverantwoordelijkheid over de drank en … niet vergeten over het lekkere gebak, dat bovendien gratis aangeboden werd. Beide dames leefden echt mee met hun echtgenoten. Zij stonden aan evenveel stress bloot als hun partners.
Om kwart voor 10 was alles klaar en gingen de deuren open. Het begon eerder rustig. Langs de hoofdingang druppelden enkele kinderen met hun ouders binnen. Daardoor kregen we de indruk dat het veeleer een rustige voormiddag zou worden. Toen we echter even polshoogte gingen nemen bij de inschrijfbalie, verslikten we ons danig: er stond een lange rij tot op de speelplaats gedisciplineerd aan te schuiven. Wat een massa volk ! Dat hadden we in onze stoutste dromen niet durven dromen.
Waar kwam al dat volk plots vandaan ? Het merendeel van de bezoekers waren langs een zijingang gekomen. De stress sloeg bij de voorzitter weer toe. Hij en hij alleen moest speechen voor die menigte. Met de daver op zijn lijf begon hij eraan, maar de bezoekers merkten daar niets van. Zijn welkomstwoord duurde niet lang, al leek het hem uren te duren.
De kinderen begonnen rond te lopen in de verschillende lokalen en kozen hun favoriete schaakspelvariant uit.
Elke bezoeker kreeg de kans om zijn hartje op te halen. De onervaren schakers konden bij de schaakanimatoren van stap 1 (Klaas, Ruth en Thomas) kennismaken met de schaakstukken via een spelletje. In de andere lokalen werden schaakvarianten voorgesteld: Schaak 960 of Chess960, ook wel Fischer Random Chess genoemd, atoomschaak, weggeefschaak, doorgeefschaak, … maar ook quadrochess kon door vier spelers uitgeprobeerd worden. Jan begeleidde Rainddropchess, een schaakvariant waarin de factor geluk aan toegevoegd werd, zodat een zwakkere van een sterkere schaker kan winnen. In de andere lokalen waren Arne, Tim, Andries en Bart de kinderen aan het entertainen.
En dan onze main attraction ! We hadden namelijk hoog bezoek. Anne-Maja Kazarian – amper 15 jaar, maar toch al goed voor 25 nationale titels op haar naam – en Semen Minyeyetsev – een gewezen Belgisch kampioen en criteriumwinnaar bij de min 20-jarigen – leidden beiden een simultaan op 10 borden. Eén deelnemer mocht een remise halen. Die vertelde het zo fier als een gieter aan ieder, die het horen wilde.
En tot slot de kers op de taart ! De simultaangevers speelden een partij tegen elkaar.We verwachtten allemaal een vriendschappelijk onderonsje en een snelle remise, want het middaguur was al meer dan verstreken, maar het spel ontaarde in een gevecht op leven en dood. Een ware strijd der Titanen ! Twee zwaargewichten duelleerden. Een onvervalste battle in de lokalen van het Sint-Pietersinstituut ! Een halfuur na het einde van de opendeurdag strandde dit gevecht uiteindelijk op een remise.
In het totaal passeerden ongeveer 100 kinderen. We mogen dus zonder blozen spreken van een meer dan geslaagde start. En nu maar hopen dat 13 september even leuk wordt, want dan begint het serieuze werk.

Jeugdclub Schaken Turnhout
Volg ons nu ook op Facebook!

facebook_logo[1]

CONTACTEER ONS
  • Leslokalen: H-Blok, Jubileumlaan 1, 2300 Turnhout
  • 0496855446
  • info@jsturnhout.be