In de vierde stap ligt de moeilijkheidsgraad van de stof een stuk hoger dan die van de derde. Dat is voornamelijk het gevolg van het toenemen van het aantal zetten van de oplossingen van de opgaven. Bij de meeste onderwerpen is de oplossing 2,5 zet diep (5 ply). In deze stap veel aandacht voor tactiek.

Inhoud van de handleiding

voordeel opening, onderbreken, lokken, blokkeren, vooruitdenken, kop- en staartstuk plaatsen, de vrijpion, uitschakelen verdediging, de magneet, zwakke pionnen, materieel voordeel, jagen en richten, zevende rij, eindspelstrategie , ruimen en dame tegen pion,
Daarnaast elf lessen m.b.t het Plus werkboek : koningsaanval, opening, onderbreken, blokkeren, remise, insluiten, klein plan, pionneneindspel, aftrekaanval, eindspeltechniek en het schaakprobleem. Tot slot een begrippenlijst, een schema voorbereidende zet en een overzicht van de Stappenmethode.

Voor een uitgebreide inhoudsopgave klik hier.

2. De werkboeken

De werkboeken bevatten de oefeningen met toelichtingen voor de leerlingen. Ieder werkboek bestaat uit honderden oefeningen met leuke tekeningen van Rupert van de Linden. Bij Stap 4 zijn er drie werkboeken t.w. : Stap 4 , Stap 4 Extra en Stap 4 Plus.

De werkboeken Plus en Extra zijn ook een goed hulpmiddel bij het variëren en differentiëren in de schaakklas.

Extra staat vol met louter oefeningen. In de eerste helft van het werkboek staan de opgaven met dezelfde onderwerpen als het gewone werkboek. In het tweede deel van het werkboek staan opgaven van het type mix. Er is dus geen aanduiding van het thema van de oefening en zij lijken al meer op een echte partij. Het oplossen van dergelijke opgaven is voor een eerste-stapper moeilijk, maar gelukkig zijn de onderwerpen beperkt : materiaal winnen, mat in één zetten en verdedigen.

Bron: htttp://www.schoolschaaksite.nl

Jeugdclub Schaken Turnhout
Volg ons nu ook op Facebook!

facebook_logo[1]

CONTACTEER ONS
  • Leslokalen: H-Blok, Jubileumlaan 1, 2300 Turnhout
  • 0496855446
  • info@jsturnhout.be